dinsdag 20 september 2011

Morgen bij thuiskomst in Nederland meteen boekpresentatie.

Vannacht vliegt de Nederlandse delegatie via Boedapest terug naar Nederland.
Morgenmiddag staat er dan meteen een boekpresentatie in Amsterdam op het programma. Het eerste exemplaar van het boek "School sport eten slapen: Topsporthelden van de toekomst" van Maarten Hogenstijn zal dan worden uitgereikt.
Zie de aankondiging van het boek.

In dit boek komen twaalf getalenteerde sporters tussen de 12 en 14 jaar aan het woord. Thomas is als veelvuldig Nederlands jeugdschaakkampioen een van die twaalf sporters.

Het Jeugdjournaal heeft aangekondigd van plan te zijn opnamen voor de uitzending te gaan maken.

Zie ook de:aankondiging op de KNSB site
maandag 19 september 2011

Slotronde: Thomas verliest tegen Schroeder (2235). Europese titel gewonnen door tegenstander uit ronde 5, Ali Marandi. Later meer.

Update 18.52:
Thomas heeft vanmiddag verloren van de Duitser Jan-Christan Schroeder (2235). Later meer.

Update 13.48 uur:
De slotronde is in volle gang.
Een aanrader om live te volgen is de scherpe partij (met wit tegen de Siciliaanse draak) van Hugo ten Hertog tegen IM Marcel Kanarek, in de groep t/m 18 jaar.
Hugo staat met 6,5 punt op de gedeelde eerste plaats. De andere koplopers, GM Nils Grandelius en Vadim Moiseenko, spelen tegen elkaar.

De partijen zijn te volgen via: Live games 1

Maandagavond:
Morgen begint de ronde al om 12.00 uur Nederlandse tijd. Voor Thomas nog een keer een stevige tegenstander: de Duitser Jan-Christian Schroeder (2235), de nummer 12 van de plaatsingslijst.
Jan-Christian speelt niet zijn beste toernooi, maar maakt deel uit van het deel van de Duitse delegatie dat in het zelfde hotel als de Nederlandse delegatie zit. Ook zij hebben in het begin zeer veel last van zieke spelers gehad.
zondag 18 september 2011

Ronde 8: goed verdedigende Nika Ghvamberia houdt Thomas op remise. Partijen ronde 7 en 8 nu na te spelen.

Update: 22.00 uur:
Urenlang heeft Thomas geprobeerd de partij van vandaag te winnen. Nika Ghvamberia verdedigde goed, en kon uiteindelijk zijn paard geven voor de laatste pion van Thomas. Een pion meer in het paardeneindspel bleek daarmee uiteindelijk niet voldoende voor de winst.



De eerste reactie van Thomas op het KNSB blog:
Ik speelde de verbeterde Vergiftigde pion variant met eerst h6 en dan Db6, toen kwam ik dus een pion voor, daarna speelde ik mijn dame weer terug, en stond ik prima denk ik. Maar daarna ruilde ik de dames omdat ik dacht dat ik in een goed eindspel terecht kwam, maar dat was helaas niet zo. Toen verloor ik twee pionnen, maar ik had prima compi dus won ik weer een pion terug. Daarna won ik er nog een, maar was het een remiseeindspel. Dat speelde ik nog even door, maar helaas verdedigde hij het goed.

De winstpartij van gisteren tegen Siar Yanan is nu in het bericht van gisteren na te spelen.

Update 16.10:
De partij tegen Nika Ghvamberia (1903, Georgie) is inmiddels ruim twee uur aan de gang.

Vanochtend werd er weer voorbereid in stilte door middel van eindspelstudies:

Lucas, Thomas, Robby en Catheleijne in focus voor een eindspelstudie.

Het weer is nog steeds geweldig. In de woorden van Thomas "ziek chill".
Het analyseren kan dus ook buiten gebeuren:

Anna-Maja en IM Thomas Willemze analyseren buiten de speelzaal. De man met het rode petje is IM Robert Ris, van het wekelijkse digitale magazine ChessvibesOpenings.
(Interesse? Zie ChessvibesOpenings)



Zondagavond 21.15 uur:
Met 4 uit 7 en nog twee ronden te gaan, ligt een fraaie eindklassering nog altijd binnen de mogelijkheden. Dan moet er nog wel twee keer gewonnen worden, want 6 uit 9 betekent waarschijnlijk een plek in de top tien. Veel zal afhangen van de energie die er nog over is. Vorig jaar op het WK bleek Thomas te weinig energie over te hebben gehouden aan het einde van het toernooi, nu lijkt dat beter onder controle.

Wederom zal de volle concentratie nodig zijn. De Georgier Nika Ghvamberia heeft met een TPR van precies 2100 een uitstekend toernooi.
Zo versloeg hij vandaag de Rus Minko (2038) en versloeg hij in ronde 2 de Spanjaard Navarrete (2165).

Ronde 7 - Commentaar Thomas over gewonnen partij tegen Siar Yaran (1805, Turkije). Partij is nu na te spelen.

Update 20.42 uur - Thomas eigen commentaar:
Eigenlijk ging het niet zo goed. Mijn anti marshall ging slecht, en toen kwam ik in een soort van marshall terecht en stond ik slechter. Maar toen speelde hij twee onnauwkeurige zetten en kon ik hem trucen (waar ik al de hele tijd op zat te loeren :-) En toen maakte ik zijn stelling kapot.




Update 19.25 uur: Thomas heeft gewonnen!
Daarmee komt hij op 4 uit 7, en blijft een fraaie eindklassering mogelijk. De partij volgt later.

Update 18.39 uur: er is nog geen nieuws te melden over de partij.

Eerdere bericht over de indeling van ronde 7:
Als Thomas morgen zijn teleurstelling heeft weggespoeld mag hij om 14.00 met wit spelen tegen Siar Yaran uit Turkije.
Siar heeft een relatief lage FIDE rating van 1805, maar won dit EK al driemaal van een 2000+ speler, en dat levert hem al direct 50 punten op.
Morgen dus opnieuw een serieuze poging om de winst binnen te halen, waarbij er geen sprake mag zijn van onderschatting.

Nu na te spelen: de spectaculaire partij uit ronde 6 tegen Codenotti (2323). Lastige, maar gewonnen, stelling in tijdnood uit handen gegeven.

Het was een spektakelstuk van bijna vijf uur, de partij van Thomas tegen FM Marco Codenotti (2323). Thomas won een stuk tegenover twee pionnen, in een uiterst complexe stelling. De stelling varieerde lange tijd van "beter" tot "gewonnen" voor Thomas. In grote tijdnood op zet 36 ging het echt mis met 36. Dxa2, waarna wit een winnende aanval kreeg. Na verwikkelingen over en weer wist wit de winst uiteindelijk binnen te halen.



Thomas op het KNBS Blog: Ik kwam in de Najdorf met 6.Le3 Pg4 met zwart. Daarna won ik een stuk voor 2 of 3 pionnen, maar hij had best irritante compi voor het stuk. Maar als ik het perfect had gespeeld niet genoeg. Daarna speelde ik op de 40e zet (in tijdnood) denk ik de blunder Dxa2, waarna ik in een verloren eindspel terecht kwam.
zaterdag 17 september 2011

18.45: Na sterke marathonpartij uiteindelijk toch verlies voor teleurgestelde Thomas tegen FM Marco Codenotti (2323).

Een zeer teleurgestelde Thomas heeft na een partij met vrijwel maximale tijdsduur (op basis van de bijtelling per zet) uiteindelijk toch verloren. Hij stond prima, maar verslikte zich in de tijdnood voor de 40e zet. Daardoor verloor hij uiteindelijk tegen de Italiaan FM Marco Codenotti. Codenotti is met een FIDE rating van 2323 de nummer vijf van de plaatsingslijst.

In ieder geval dus schaaktechnisch een sterk herstel van de snelle blunder in ronde 5. Met 300 ratingpunten verschil was er vooraf ook weinig te verliezen, maar toch is de teleurstelling groot. Het besef dat er, net als in ronde 2, tegen een van de favorieten meer in had gezeten doet pijn.
Nog een schrale troost was de opmerking van zijn tegenstanderder na afloop: "You were better than me". Maar uiteindelijk dus wel lege handen.

Het resterende programma:
Zaterdag 14.00 uur: ronde 6
Zondag 14.00 uur: ronde 7
Maandag 14.00 uur: ronde 8
Dinsdag 12.00 uur: ronde 9 (slotronde)

Dinsdag 19.00 uur: sluitingsceremonie
Woensdag: vertrek naar Nederland
donderdag 15 september 2011

Vrijdag rustdag; Zaterdag gaat het toernooi verder met ronde 6.

Na een zware eerste week is er morgen een welverdiende rustdag. Die zal Thomas goed kunnen gebruiken, want ook na zijn nederlaag bevindt hij zich nog aan de bovenkant van het sterke veld.
Zaterdag treft hij voor de derde maal een speler uit de top 10 van de ratinglijst.
Om 14.00 uur mag hij het op bord 13 met zwart opnemen tegen de Italiaan FM Marco Codenotti (2323).
Na de nummer 8 en 10 nu dus ook de nummer 5 van de plaatsingslijst.
Daarmee is de belangrijkste doelstelling, in het toernooi tegen zoveel mogelijk topspelers spelen en weerstand krijgen, al vrijwel bereikt.
Een mooie nieuwe doelstelling is nu om tegen een speler van dat kaliber een positief resultaat te behalen. In de tweede ronde was dat heel al dichtbij, en vandaag ging het na de opening ook de goede kant op. Helaas maakte een plotselinge blunder van Thomas vandaag aan die mogelijkheid snel een eind.

Ronde 5: Thomas verliest partij tegen Europees kampioen U10 (uit 2008)

Helaas, Thomas heeft de partij tegen FM Cemil Can Ali Marandi (2257) uit Turkije verloren.
Er kwamen 13 zetten uit de voorbereiding op het bord, zet 14 was in orde, en vervolgens bleek de in principe logische en rustige zet 15 (Kb1) in deze stelling tactisch gezien een vreselijke blunder, die Ali Marandi met 15. ... Pe4 meteen afgestrafte.
Gauw vergeten dus deze partij, en morgen de rustdag gebruiken om weer energie op te doen en met verscherpte concentratie de focus op het tweede deel van het toernooi te zetten.

Blogs Robin Lecomte en Maaike Keetman

Meer lezen over het EK? Ook Maaike Keetman en (de vader van) Robin Lecomte houden een dagelijks blog bij, rechtstreeks vanuit Bulgarije.
De links: Blog Robin Lecomte en Blog Maaike Keetman.
De links zijn ook terug te vinden aan de linkerkant van de pagina.

Thomas op gedeelde 8e plaats, woensdag met wit tegen FM Cemil Can Ali Marandi (2257)

Thomas staat met 3 uit 4 op een gedeelde 8e (t/m 26e) plaats. Op basis van de tie-break (TPR gaat voor WP en SB) staat hij op de 19e plaats, met een TPR van 2160.
Morgen mag hij het met wit opnemen tegen FM Cemil Can Ali Marandi (2257) uit Turkije. Cemil Can was o.a. Europees Kampioen t/m 10 jaar in 2008 en winnaar van het World School Chess Championship in 2007.

Pageviews vorige maand