maandag 12 september 2011

Ronde 2: Thomas verliest op livebord tegen Bilel Bellahcene (Frankrijk, 2286)

Thomas heeft het helaas niet gered tegen de als 8e geplaatste Bilel Bellahcene. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor zwart. Er kwamen 19 zetten theorie van de Najdorf op het bord, en in de uren daarna leek de spannende partij naar remise te gaan. Na 32 zetten stond Thomas een pion voor, maar had wit voldoende compensatie door aanval over de witte velden. Een ongeveer gelijke stelling volgens de engine Houdini 1.5.Na 33. Lb3+ had Thomas de keus uit Kh8 en Kg7. Hij koos voor het uiteindelijk mindere Kg7, waarna de dreiging van wit weer toenam. 36. ... Df6 betekende de beslissing, waarop wit via een correct (schijn)torenoffer (38. Txh7+!) de partij uiteindelijk binnensleepte op zet 43.

Jammer van het resultaat, maar een partij van hoog niveau en de remise tegen een top tien speler kwam dichtbij.
Overigens bleek de partij dermate complex dat de trainer besloot de analyse uit te stellen om eerst de hulp van de computer in te kunnen roepen.

Thomas zelf werd verrast door de uiteindelijke nederlaag. Zijn commentaar op het weblog KNSB Uitzendingen: "Eigenlijk een halve voorbereiding, ik had namelijk gisteren dezelfde opening op het bord alleen dan met wit. Waarschijnlijk stond ik beter, maar weet het nog niet zeker. Daarna werd mijn aanval afgeslagen, en toen werd hij te actief.

Overigens was het al de derde keer dat de spelers tegen elkaar speelden. Na een remise in Italië (EK 2009), won Bilel vorig jaar met wit van Thomas, op het WK 2010 in Griekenland.

0 reacties:

Pageviews vorige maand