Pagina's

zaterdag 30 oktober 2010

Vermoeide Thomas verliest ook laatste partij

Dat waar gisteren al voor voor gevreesd werd, kwam vandaag uit. Een zeer vermoeide Thomas verloor ook de laatste ronde, vooral van zichzelf. "Een dramapartij", naar eigen woorden. Daardoor hij op 5,5 bleef staan, de score die hij na 8 ronden al had behaald. Toch is het een geslaagd WK, waarin hij zelfstandig en zonder ouderlijke begeleiding dicht bij de wereldtop in de buurt kwam. Vervolgens werd ook haarscherp duidelijk waar de tekortkomingen voor de daadwerkelijke aansluiting met de wereldtop nog liggen. Punten waar aan gewerkt kan worden.

Helaas is het nog niet gelukt de partijen online te krijgen. Ik zal later dit weekend proberen dit alsnog te doen, samen met alle ontbrekende dagboekverslagen.

Conclusie van trainer IM Merijn van Delft:

"Thomas is helaas met 0 uit 3 geeindigd, was op het laatst doodmoe. Ronde 9 met zwart tegen de nummer 1 geplaatst was natuurlijk sowieso pittig, maar in ronde 10 maakte Thomas een elementaire eindspelfout (b4 nagelaten) en in de laatste ronde liet hij mat in 2 toe met een uur op de klok...
Belangrijkste aandachtspunten dus: blundergevoeligheid & energiemanagement tijdens het toernooi (te weinig rust gepakt tussen de middag in het uurtje voor de partij - de oudere jongens doen dat al een stuk beter, die gaan op bed liggen voor de partij, de jongeren zijn vaak eigenwijs).
Thomas baalt natuurlijk, maar heeft ook veel goeie dingen laten zien dit toernooi."

Mocht iemand Thomas nog iets willen wensen, dat kan via: marco@sbsa.nl

Lisa en Anna-Maja wil ik, ook namens Diane, van harte feliciteren met hun geweldige toernooi!

Morgen (zondag) vliegt de Nederlandse delegatie weer terug naar Nederland.

vrijdag 29 oktober 2010

WK duurt iets te lang voor Thomas: opnieuw verlies

Het toernooi lijkt net te lang te duren voor Thomas, het beste is er van af. Vandaag verloor hij van Jiri Rydl (1908) uit Tsjechie. In het eindspel van een lange partij liet hij meerdere malen de kans liggen remise te maken, waarna hij uiteindelijk voor de tweede keer op rij verloor. Daardoor is een klassering in de hoge regionen waar hij gedurende het toernooi verkeerde ineens ver weg. Morgen hopelijk nog een keer alles uit de kast tegen M. Reza Asgharzadeh (1893) uit Iran.
donderdag 28 oktober 2010

Thomas verliest van Nitzan Steinberg (2263), na noodweer en stroomuitval

Een tumultueuze dag in Griekenland vandaag. Na hevig noodweer liepen sommige delen van het terrein onder en viel in het hele hotelcomplex waar de Nederlandse ploeg zich bevind de stroom uit.
De oudere groepen (U12 en ouder) konden vanmiddag in ieder geval weer spelen. Zie ook het verslag van Herman Grooten op Schaaksite.nl
Er kon echter niet op de laptop voorbereid worden :-)
Dan de partij. Thomas redde het met zwart helaas niet tegen de als eerste geplaatste Iraelier Nitzan Steinitz (2263). In een hele scherpe Najdorf (6. Le3 Pg4) miste Thomas op de 15e zet de kans om een behoorlijk voordeel te nemen. Vervolgens kreeg wit de partij steeds meer onder controle em was er geen redden meer aan. Jammer genoeg dus geen aansluiting met de absolute top van de ranglijst. Eerder op de dag had de ongeslagen koploper W Kayden Troff uit Amerika namelijk onverwacht al snel verloren van de Chinees Yi Wei. Daardoor is de stand bovenin bijzonder spannend geworden.
woensdag 27 oktober 2010

Thomas morgen tegen nummer 1 van de plaatsingslijst

Met 5,5 uit 8 staat Thomas op weerstandspunten op de 19e plaats (gedeeld 13e t/m 27e).
Morgen mag hij met zwart aantreden tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst, Steinberg Nitzan (2263) uit Israel.
Nitzan speelt nog geen top toernooi, staat 27e met ook 5,5 punten, maar met minder weerstandspunten.

Enkele foto's uit Halkidiki

De overbelaste internetverbinding heeft eindelijk enkele foto's weten over te brengen.
De eerste drie foto's zijn van Merijn van Delft, de onderste twee van Herman Grooten (zie www.schaaksite.nl )
Klik op de foto's voor een groter formaat.

Van Thomasb98

Van Thomasb98

Van Thomasb98

Van Thomasb98

Van Thomasb98

Thomas wint voor de vijfde maal!! (5,5 uit 8)

Na een wat kortere partij dan gisteren (3 uur) heeft Thomas met wit gewonnen tegen Oliver Spacek (1887) uit Slowakije. In de vorige ronden had Spacek juist enkele verrassende resultaten weten te behalen. Daarmee komt Thomas op 5,5 uit 8 en zal hij weer in de top 20 terechtkomen.
Zijn eerdere tegenstander CM Vahap Sanal uit Turkije staat inmiddels op de tweede plaats en speelt nu op bord 1 tegen de Amerikaan W Kayden Troff. Deze partij is via de toernooisite live te volgen.

Ronde 8 tegen Slowaak Oliver Spacek begonnen, na remise in marathonpartij ronde 7

De marathonpartij van gisteren is dus uiteindelijk remise geworden. Tegenstander Ivan Maslov uit Rusland bood gedurende de partij vier keer remise aan. Drie keer sloeg Thomas het af ("ik wilde dit toernooi eigenlijk geen remise spelen") maar uiteindelijk zat er na vijf uur spelen niet meer in de stelling. En na vier overwinningen en twee nederlagen dus voor het eerst dit toernooi een remise.

Om 15.00 is ronde 8 begonnen. Met wit speelt Thomas tegen Oliver Spacek (1887)uit Slowakije. Oliver won in ronde 6 van de als vierde geplaatste Hongaar Bence Korpa (2228) en speelde gisteren remise tegen de Roemeen Radu-Cristian Toma (2016).
dinsdag 26 oktober 2010

19.36 uur: Thomas speelt nog steeds....

Bericht uit Griekenland: Na vierenhalf uur spelen is Thomas nog steeds volop bezig....
Aangezien de webmaster vanavond zelf een afspraak heeft :-) adviseer ik om straks op de toernooisite te kijken voor de uitslag (zie de links aan de linkerzijde).
Op deze site volgt de uitslag wat later, en morgen volgen in ieder geval de partijen van Thomas in de eerste 6 ronden.

Toernooi vervolgt met ronde 7 om 15.00 uur

Na de rustdag op maandag gaat de tweede week van het WK vandaag echt beginnen. Om 15.00 speelt Thomas met zwart tegen Ivan Maslov (4 uit 6) uit Rusland (FIDE 1880). Nog een beetje balend van zijn onnodige nederlaag in de zesde ronde, zal hij vandaag alles uit de kast halen om revanche te nemen en de top weer in het vizier te krijgen.
Met 4 punten uit 6 partijen en 16 weerstandspunten staat Thomas voor deze ronde op de 22e plaats.
zondag 24 oktober 2010

Thomas verliest na tactische blunder in goede stelling

Thomas heeft de tweede partij van vandaag helaas verloren, tegen CM Vahap Sanal uit Turkije (2170). Daardoor zal hij weer even uit de top tien vallen en gaat hij morgen de rustdag in met 4 uit 6. Voorlopig een prima prestatie op dit wereldkampioenschap, vier overwinningen en daarnaast twee uiterst leerzame nederlagen. Dinsdag gaat hij met nieuwe energie weer proberen aansluiting met de top te krijgen.

Commentaar van coach Merijn:
"Zesde ronde helaas verloren, Spaanse voorbereiding kwam op het bord, prima stelling, maar gevoel voor gevaar ontbrak (net als in de derde ronde): een fikse tactische blunder (dit keer dus in prima stelling) kostte onmiddelijk de partij.
Sfeer verder onveranderd goed hier."

Thomas wint opnieuw en komt op gedeelde 6e plaats met 4 uit 5! Vanmiddag tegen CM Vahap Sanal uit Turkije (2170)

Nog geen rechtstreekse berichtgeving uit Halkidiki, maar op de toernooisite staan de uitslagen van de groep Boys U12 al te lezen.
Met zwart heeft Thomas gewonnen van Karen Karapetyan uit Armenie. Na deze ronde heeft de Pool Duda als enige nog 100%, met 5 uit 5. Vier spelers hebben 4,5 uit 5, en in het groepje daarachter zit Thomas met 4 uit 5.
Vanmiddag speelt hij met wit (vanaf 15.00 uur Nederlandse tijd) tegen CM Vahap Sanal (2170) uit Turkije. Op bord 6, dus helaas net niet live te volgen.

zaterdag 23 oktober 2010

Zondagochtend met zwart tegen Karen Karapetyan (Armenie)

In de vroege ochtendronde speelt Thomas met zwart tegen Karen Karapetyan. Opnieuw een tegenstander uit het sterke schaakland Armenie, en verrassenderwijs opnieuw een speler zonder FIDE-rating. Maar het verkrijgen van een hoge rating zal slechts een kwestie van tijd zijn voor Karen. Met drie overwinningen en een TPR van 2120 belooft dit een stevige kluif voor Thomas te worden.
Daarna volgt er in de middag nog een ronde.

Thomas wint opnieuw met wit! (nu 3 uit 4)

Thomas heeft ook zijn tweede partij met wit gewonnen, tegen Chingiz Gasimov uit Azerbeidzjan. Evenals de tegenstander in de tweede ronde, koos zwart voor de Scandinavische verdediging. Helaas voor hem werd echter hetzelfde scenario gevolgd: winst voor wit.
Thomas komt daarbij op 3 uit 4, waarmee hij bovenin goed mee blijft doen.
Zondag worden er twee ronden gespeeld (08.00 uur en 15.00 uur, Nederlandse tijd). Maandag volgt de (enige) rustdag.
vrijdag 22 oktober 2010

Zaterdag met wit tegen Chingiz Gasimov (Azerbeidzjan)

Morgen om 15.00 speelt Thomas met wit tegen Chingiz Gasimov uit Azerbeidzjan. Chingiz heeft nog geen FIDE rating, maar staat na twee overwinningen (op Leonid Sawlin, 1940 en Oliver Spacek, 1887) op een TPR van 2062.
Overigens hebben de tegenstanders van Thomas uit de eerste twee ronden allebei hun overige partijen gewonnen. Goed voor de weerstandspunten dus :-)
De tegenstander van vandaag, Bellahcene, speelt morgen op bord 1 tegen de Pool Duda. Zij zijn twee van de acht spelers die nog op een 100% score staan (3 uit 3).
De andere Nederlandse deelnemer in deze categorie, Colin Stolwijk, wist vandaag zijn eerste overwinning te pakken, tegen de Schot Fergus Skillen.

Dagboek deel 5: vrijdag 22 oktober

Vrijdag 22 oktober: ronde 3
De Fransman Bilel Bellahcene (2152) was vandaag mijn tegenstander. Vorig jaar op het EK in Italië had ik ook tegen hem gespeeld. Toen had ik wit en werd het remise. Nu had ik zwart. De opening was een Najdorf met 6.h3. Dat ken ik niet en op de twaalfde zet maakte ik al een blunder. Ga nu eten.

Dagboek deel 4: donderdag 21 oktober

Donderdag 21 oktober: ronde 2
Vandaag moest ik met wit tegen een Belg: Lennert Lenaerts(1770), waar ik een paar jaar geleden van had verloren in Enschede. Ik kreeg Scandinavisch op het bord, maar daarna speelde hij teveel lichte stukken naar de koningsvleugel. Daarna centraliseerde ik mijn torens en kreeg ik ruimte op de damevleugel. Daarna kon ik het tactisch snel afmaken.

Het schema voor de dag ziet er ongeveer zo uit:

8.30 Opstaan
9.15 Ontbijt
10.00 Voorbereiden
12.30 Voetballen
13.30 Lunch
14.30 Chillen/Voorbereiden
16.00 Partij
21.00(ongeveer) Analyseren/Diner
22.30 Slapen

Dagboek deel 3: woensdag 20 oktober

Woensdag 20 oktober: ronde 1
Ik moest vandaag met zwart tegen Hrant Aleksanyan (Armenië, geen FIDE rating). De voorbereiding met Merijn kwam op het bord, Najdorf met 6.Le2. Na de opening kwam ik wel goed te staan, hij gaf zomaar het loperpaar op omdat hij dacht dat hij een pion zou verliezen. (Volgens mij ging hij ook een pion verliezen, weet niet meer of het nou wel of niet zo was) Ik maakte een leerzame positionele fout, maar stond daarna nog wel goed. Later won ik het eindspel. De partij was 48 zetten. 's Avonds weer pasta, is erg lekker.

Dagboek deel 2: dinsdag 19 oktober

Dinsdag 19 oktober: eindelijk vertrokken!
Vandaag was het dan eindelijk zover: we zijn vertrokken! Met het vliegtuig van Schiphol naar Frankfurt, en daarna met het vliegtuig naar Thessaloniki. Vervolgens nog 90 km met de bus naar Halkidiki. 's Avonds heb ik lekker pasta (spaghetti) met bolognese saus en geraspte kaas gegeten. Oh ja, ook nog een paar sperziebonen (groenten, dus vitaminen; moest van Merijn :-).

Eerste nederlaag Thomas na verrassing in de opening

Helaas, Thomas heeft zijn eerste nederlaag geleden. Tegen de Fransman Billahcene (FIDE 2152) ging het in de opening mis met zwart, waarna de partij niet meer te redden was.

Bericht van zijn trainer Merijn:
"Thomas net een harde nul gepakt met zwart, hij werd verrast door het listige 6.h3 in de Najdorf waartegen hij nog geen repertoire heeft (als je twaalf bent heb je nog geen volledig repertoire ;-)). Hij vond de stelling niet fijn en maakte op de twaalfde zet al een fikse blunder.
Thomas baalt wel en dat hoort erbij, maar we hebben net de partij besproken. Morgen weer knallen met wit :-)"
donderdag 21 oktober 2010

Vrijdag met zwart tegen Bilel Bellahcene (2152) uit Frankrijk

Na 2 ronden staan 28 spelers nog op een 100% score. Op bord 6 neemt Thomas het met de zwarte stukken op tegen Bilel Bellahcene (2152) uit Frankrijk.
Volgens mij zijn er 5 liveborden bij de jongens, en dus is hij net niet live te volgen.
Ook deze tegenstander is geen volkomen onbekende. Vorig jaar troffen Thomas en Bilel elkaar op het Europese Kampioenschap in Fermo (Italie). De partij eindigde toen in remise. Om 15.00 uur (dat betekent 16.00 uur plaatselijke tijd in Griekenland) gaat de partij van start.

Thomas wint opnieuw! (2 uit 2)

Na een wat kortere partij (2,5 uur) dan gisteren, heeft Thomas ook zijn tweede partij gewonnen. In zijn eigen woorden per SMS: "Een heerlijke, foutloze partij. Gewonnen dus."
Volgens anderen was er sprake van "een slachting".
Al met al een geweldige start, met 2 uit 2.
De komende dagen zullen de gespeelde partijen op deze site verschijnen.
De Stentor bericht op www.destentor.nl over de overwinning in de eerste ronde.
Van Thomasb98

Meerdere Nederlanders live te volgen

Ronde 2 is al weer anderhalf uur in volle gang. Op de liveborden zijn vandaag meerdere Nederlanders te volgen.
Op de U16 pagina: Lisa Schut, Robin van Kampen en Hugo ten Hertog
In de groep U14: Stefan Beukema
Van Thomasb98
woensdag 20 oktober 2010

Donderdag met wit tegen Lennert Lenaerts (Belgie; FIDE 1770)

Het heeft even geduurd, maar de indelingen staan online. Er schijnen problemen te zijn met het uploaden van de resultaten naar chess-results. Helaas is het daardoor lastig om de indeling van alle Nederlanders op een rijtje te zien.
Thomas speelt morgen op bord 28 met wit tegen de Belg Lennert Lenaerts, de nummer twee van Belgie en geen onbekende. In 2008 won Thomas de categorie t/m 10 jaar van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Enschede, maar leed hij zijn enige nederlaag op wat ongelukkige wijze tegen Lennert (toen Belgisch kampioen) in de tijdnoodfase.
Vandaag won Lennert van de als 10e geplaatste Hongaar FM Benjamin Gledura (2180), dus dat belooft wat. Zijn rating van 1770 lijkt dus in ieder geval behoorlijk geflatteerd.

Overwinning in eerste ronde na partij van vijf uur!

Update 20.10 uur:
De eerste overwinning is binnen! Een korte voorbereiding, en vervolgens een lange partij van 5 uur. Gezien het speeltempo (40 zetten in 2 uur + 30 minuten + 30 seconden per zet) zo ongeveer de maximale lengte.

19.43 uur:
Er is nog geen bericht uit warme Halkidi ontvangen. In ieder geval meteen een lange partij in de eerste ronde, na een korte voorbereiding. Plaatselijk is het inmiddels 20.41 uur (een uur tijdsverschil).

Trainer IM Merijn van Delft berichtte eerder:
"De omstandigheden zijn uitstekend hier (lekker weer, mooie omgeving, lekker eten, goed hotel), alleen het internet is vrij traag en onstabiel. De speellocatie is op loopafstand van het hotel, maar op de speellocatie is geen analyseruimte en coaches/ouders kunnen er zich niet ophouden. Dus ik kan de partijen niet live volgen, we zitten gewoon in het hotel en wachten daar op de spelers.
De sfeer is verder uitstekend hier, Thomas zit volgens mij lekker in zijn vel."

Ronde 1 begonnen: tegen Hrant Aleksanyan uit Armenie

Ronde 1 is inmiddels van start gegaan. Thomas is vanwege zijn 36e plek op de plaatsingslijst op papier naar beneden ingedeeld. Hrant Aleksanyan uit het sterke schaakland Armenie heeft dan ook nog geen rating. Op het afgelopen Europese Kampioenschap in Georgie scoorde hij echter 5,5 uit 9 (TPR 1987) en verloor hij slechts eenmaal, in de laatste ronde.
Resultaten Aleksanyan

Er zijn twee Nederlanders live te volgen, Benjamin Bok en Lisa Schut (U16)

Van Thomasb98

Aankomst in Halkidiki

Met enige vertraging op de vluchten naar Frankfurt en Thessaloniki is de Nederlandse delegatie dinsdagavond in Halkidiki aangekomen. De vlucht was overigens aardig te volgen via een tracker (zie onder).
Om 20.38 kwam er een SMS van Thomas dat het inchecken in het hotel in Halkidiki begonnen was.
Van Thomasb98
Van Thomasb98
Van Thomasb98

Dagboek deel 1: maandag 18 oktober

Maandag 18 oktober: de laatste voorbereidingen
Het begint op te schieten: morgen is het zover. Vandaag stond er een leuk artikel in de Stentor over mijn WK deelname. Ook stond er een foto bij, van een training met Mark Dvoretsky.
Ik heb vandaag ook gesproken met Omroep Gelderland. Morgenvroeg om half 7, onderweg naar de trein die naar Schiphol gaat, zullen ze me bellen. Vandaag alvast wat vragen voorbereid.
Merijn kwam vandaag langs om een laatste voorbereidende trainingssessie te doen. We hebben drie uur lang vooral het zwartrepertoire tegen 1. d4 bekeken.
Op de toernooisite staat eindelijk de echte deelnemerslijst, met ratings. In de groep t/m 12 jaar zijn er 161 deelnemers, en ik ben als 36e geplaatst (FIDE 1991).
Colin Stolwijk, mijn kamergenoot die ook in deze groep speelt, heeft nog geen FIDE rating. De Pool Duda, waar ik op het WK van 2007 van verloor, en die in 2008 wereldkampioen werd in Vietnam, staat als 2e geplaatst (2247). Steinberg Nitzan uit Israel (2263) staat als eerste geplaatst.
Van Thomasb98
dinsdag 19 oktober 2010

Interview met Thomas op Radio Gelderland tijdens vertrek naar Halkidiki

Vanochtend in alle vroegte (06.34 uur) gaf Thomas een interview aan het radioprogramma "Goedemorgen Gelderland" van Omroep Gelderland. Het interview vond via een mobiele telefoon plaats in de bus, onderweg naar het NS station. Hiervandaan vertrok de trein naar Schiphol om 06.57 uur.
Het interview is terug te beluisteren, via een bericht op de site van Omroep Gelderland. Je kunt ook hieronder klikken.

Artikel over WK met foto in de Stentor

In de Stentor van gisteren (maandag 18-10-2010) verscheen een leuk artikel over de aanstaande WK deelname van Thomas, inclusief een grote foto tijdens een training met Mark Dvoretsky in het Denksportcentrum.
Klik op de foto om het artikel te bekijken.
Van Thomasb98

Thomas geeft snelschaaksimultaans tijdens Stad in Bedrijf Business dagen in Omnisportcentrum

De SBSA organiseert op woensdagavond 24 november snelschaaksimultaans tijdens de Stad in Bedrijf business dagen in Omnisport. Van 19.00 tot 21.00 uur nemen Homburg Apeldoorn-spelers Thomas Beerdsen en Armen Hachijan het doorlopend op tegen drie tegenstanders in snelschaakpartijtjes die maximaal tien minuten per persoon duren.
SBSA neemt het initiatief tot de simultaans om het schaken te promoten en uit waardering voor beursorganisator Eric Nijsen die komend jaar wederom het Apeldoorns snelschaakkampioenschap sponsort.

Interview Thomas voor bijzondersportief.nl en RTV Apeldoorn

Thomas is op dinsdag 5 oktober geïnterviewd voor de televisiecamera van Bijzondersportief.nl.
Deze Apeldoornse website brengt sportnieuws en verzorgt een wekelijks sportprogramma voor TV Apeldoorn.
Het interview vond plaats op het terrein van ZVV'56, voorafgaand aan de training van D1, het team van Thomas.
Het interview is te bekijken via: bijzondersportief.nl.
De uitzending van het hele sportprogramma op televisie was op dinsdag 12 oktober. Binnenkort zal het programma via het Youtube-kanaal van RTV Apeldoorn (uitzendinggemist) terug te zien zijn.
Van Thomasb98
Van Thomasb98

Pageviews vorige maand